Preloader logo

Blog categories

Comments

Dobry posiłek 2025 grudzień

Jadłospis 04.12.2025 r. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

ŚniadanieII ŚniadanieObiad
Chleb graham 100g (gluten), margaryna śniadaniowa 15g (mleko), szynka wiejska 60g, rukola, pomidor 50g, zupa mleczna z ryżem 400ml (mleko), herbata 200ml.Chleb graham 50g (gluten), margaryna śniadaniowa (mleko), twaróg 40g (mleko), sałata lodowaZupa pomidorowa z lanym ciastem: mąka pszenna 30g (gluten), jajko 1/3 szt., marchew 30g, pietruszka 20g, seler 20g, śmietana 10g (mleko), wywar kostny, koncentrat pomidorowy 15g, przyprawy (seler), pulpety w sosie: biodrówka 50g, wołowina b/k 50g, jajka 1/8 szt., mąka pszenna 20g (gluten), mąka ziemniaczana 5g, marchew 30g, pietruszka 20g, seler 20g, olej 15g, przyprawy (seler), ziemniaki 250g, fasolka na parze: (fasolka szparagowa 150g), kompot z jabłek 200ml.
PodwieczorekKolacjaPosiłek wieczorny
Chleb graham 50g (gluten), margaryna śniadaniowa 5g (mleko), szynka gotowana 30g (soja, mleko), pomidorBułka grahamka (gluten), margaryna śniadaniowa 15g (mleko), jajko, sałata lodowa, herbata 200ml.Jabłko 1 szt.
Wartość energetyczna [kcal] 2354,6
Wartość odżywcza:
Białko [g] 109,1
Tłuszcz [g] 74,4
Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 21,1 Węglowodany ogółem [g] 330,7
w tym cukry [g] 44,3
Błonnik pokarmowy [g] 36,4
Sól [g] 6,2
Wykaz alergenów zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011 r.:1. zboża zawierające gluten, 2. skorupiaki, 3. jaja, 4. ryby, 5. orzeszki ziemne, 6. ziarno sojowe, 7. mleko, 8. orzechy z drzew orzechowych, 9. seler, 10. gorczyca, 11. ziarno sezamowe, 12. dwutlenek siarki oraz siarczyny, 13. łubiny, 14. mięczaki

Jadłospis 04.12.2025 r. Dieta podstawowa

ŚniadanieObiadKolacja
Graham 100g (gluten), serek topiony(mleko), kiełbasa krakowska (soja) 60g, ogórek zielony 50g, rukola, zupa mleczna z ryżem 400 ml (mleko), herbata 200 ml, woda niegazowana 0,5lKotlet mielony: biodrówka 50g, wołowina 50g, cebula 30g, pieczywo pszenne 20g (gluten), jajka 1/5 szt., mąka pszenna 10g (gluten), mąka ziemniaczana 5g, olej 20g, ziemniaki 350g, ćwikła: buraki czerwone 180g, chrzan 5g (mleko), brokuł na parze (brokuł 100g), przyprawy (seler), kompot z jabłek 200mlBułka grahamka(gluten), margaryna śniadaniowa 15g (mleko), pasta z jajek: jajka 1 i ½ szt., majonez 20g (gorczyca, jajko), pieczywo pszenne 10g (gluten), musztarda (gorczyca), szczypiorek,sałata lodowa, herbata 200ml.
Posiłek dodatkowy:
Jabłko 1szt.
Wartość energetyczna [kcal] 2313,2
Wartość odżywcza:
Białko [g] 94,3
Tłuszcz [g] 89,4
Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 22,7 Węglowodany ogółem [g] 295,2
w tym cukry [g] 69,3
Błonnik pokarmowy [g] 24,6
Sól [g ] 6,5
Wykaz alergenów zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011 r.:1. zboża zawierające gluten, 2. skorupiaki, 3. jaja, 4. ryby, 5. orzeszki ziemne, 6. ziarno sojowe, 7. mleko, 8. orzechy z drzew orzechowych, 9. seler, 10. gorczyca, 11. ziarno sezamowe, 12. dwutlenek siarki oraz siarczyny, 13. łubiny, 14. mięczaki

Jadłospis 03.12.2025 r. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

ŚniadanieII ŚniadanieObiad
Chleb graham 100g (gluten), margaryna śniadaniowa 10g (mleko), klops drobiowy (udziec z indyka, jajko, mąka pszenna (gluten), mąka ziemniaczana) sałata zielona, płatki owsiane na mleku (mleko, gluten), herbata 200ml.Chleb graham 50g (gluten), margaryna śniadaniowa (mleko), pomidor 50g.Zupa jarzynowa z makaronem: makaron 25g (gluten, jajko), marchew 30g, pietruszka 20g, seler 20g, wywar kostny, przyprawy (seler), mieszanka warzywna mrożona (seler), filet z indyka pieczony w sosie (filet z indyka , mąka pszenna (gluten), olej, seler, pietruszka, koperek, śmietana(mleko), przyprawy: sól, pieprz, przyprawa warzywna (seler), ziemniaki 350g, sałata zielona z sosem jogurtowym: sałata zielona, śmietana 20g (mleko), jogurt naturalny 20g (mleko), pomidor 50g, kompot z jabłek 200ml.
PodwieczorekKolacjaPosiłek wieczorny
Chleb graham 50g (gluten), margaryna śniadaniowa (mleko), pasta rybna: twaróg 30g (mleko), konserwa rybna 20g (ryba, gorczyca).Chleb graham 100g (gluten), margaryna śniadaniowa 10g (mleko), kiełbasa szynkowa 60g (soja), pomidor 50g, herbata 200ml.Jogurt naturalny (mleko) 1szt
Wartość energetyczna [kcal] 2379,9
Wartość odżywcza:
Białko [g] 125,5
Tłuszcz [g] 73,4
Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 24,9 Węglowodany ogółem [g] 321,9
w tym cukry [g] 37,5
Błonnik pokarmowy [g] 34,1
Sól [g] 6,6
Wykaz alergenów zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011 r.:1. zboża zawierające gluten, 2. skorupiaki, 3. jaja, 4. ryby, 5. orzeszki ziemne, 6. ziarno sojowe, 7. mleko, 8. orzechy z drzew orzechowych, 9. seler, 10. gorczyca, 11. ziarno sezamowe, 12. dwutlenek siarki oraz siarczyny, 13. łubiny, 14. mięczaki

Jadłospis 03.12.2025 r. Dieta podstawowa

ŚniadanieObiadKolacja
Chleb pszenny 100g (gluten), miód 50g, twaróg 40g (mleko), margaryna śniadaniowa 15g (mleko), marchew 50g, zupa mleczna z płatkami 400 ml (mleko, gluten), herbata 200ml.Filet z indyka pieczony w sosie (filet z indyka , mąka pszenna (gluten), olej, seler, pietruszka, koperek, śmietana(mleko), przyprawy: sól, pieprz, przyprawa warzywna (seler), ziemniaki 350g, sałata zielona z sosem jogurtowym: jogurt naturalny 20 g (mleko), śmietana 20g (mleko), marchew 30g, cebula 10g, kukurydza konserwowa 15g, przyprawy (seler), kompot z jabłek 200ml.Chleb graham 100g (gluten), margaryna śniadaniowa 15g (mleko), kiełbasa żywiecka (soja, mleko) 60g, pomidor 50g, sałata zielona, herbata 200ml.
Posiłek dodatkowy:
Sałatka z ciecierzycą: ciecierzyca 30g, rukola, papryka 30g, kukurydza konserwowa 30g, olej, szczypiorek, przyprawy.
Wartość energetyczna [kcal] 2197,3
Wartość odżywcza:
Białko [g] 89,9
Tłuszcz [g] 74,2
Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 21,5 Węglowodany ogółem [g] 306,6
Błonnik pokarmowy [g] 26,6
Sól [g] 5,6
Wykaz alergenów zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011 r.:1. zboża zawierające gluten, 2. skorupiaki, 3. jaja, 4. ryby, 5. orzeszki ziemne, 6. ziarno sojowe, 7. mleko, 8. orzechy z drzew orzechowych, 9. seler, 10. gorczyca, 11. ziarno sezamowe, 12. dwutlenek siarki oraz siarczyny, 13. łubiny, 14. mięczaki

Jadłospis 02.12.2025 r. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

ŚniadanieII ŚniadanieObiad
Chleb graham 100g (gluten), margaryna śniadaniowa 15g (mleko), polędwica sopocka 60g, sałata lodowa, papryka 50g, zupa mleczna z płatkami owsianymi 400ml (mleko, gluten), herbata 200ml, woda niegazowana 0,5lChleb graham 50g (gluten), margaryna śniadaniowa 5g (mleko), szynka gotowana (soja, mleko) 30g., pomidorZupa jarzynowa z ryżem: ryż 30g, marchew 30g, pietruszka 20g, seler 20g, wywar kostny, śmietana (mleko), przyprawy (seler), bitki schabowe w sosie: schab 100g, mąka pszenna 15g (gluten), marchew 30g, pietruszka 20g, seler 20g, śmietana (mleko), olej, ziemniaki 350g, kalafior na parze: kalafior 150g, masło (mleko), bułka tarta (gluten), kompot z jabłek 200ml.
PodwieczorekKolacjaPosiłek wieczorny
Chleb graham 50g (gluten), margaryna śniadaniowa 5g (mleko), jajko 1/2szt., sałata lodowaChleb graham 100g (gluten), margaryna śniadaniowa 15g (mleko), twaróg 80g (mleko), pomidor 50g, herbata 200ml.Sałatka z kaszą jęczmienną: kasza jęczmienna 20g (gluten), brokuł 30g, fasolka szparagowa 30g, olej, marchew 30g, przyprawy
Wartość energetyczna [kcal] 2333,4
Wartość odżywcza:
Białko [g] 109,1
Tłuszcz [g] 76,8
Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 22,6 Węglowodany ogółem [g] 322,8
w tym cukry [g] 36,2
Błonnik pokarmowy [g] 40,9
Sól [g] 6,8
Wykaz alergenów zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011 r.:1. zboża zawierające gluten, 2. skorupiaki, 3. jaja, 4. ryby, 5. orzeszki ziemne, 6. ziarno sojowe, 7. mleko, 8. orzechy z drzew orzechowych, 9. seler, 10. gorczyca, 11. ziarno sezamowe, 12. dwutlenek siarki oraz siarczyny, 13. łubiny, 14. mięczaki

Jadłospis 02.12.2025 r. Dieta podstawowa

ŚniadanieObiadKolacja
Pieczywo pszenne 50g (gluten), bułka kajzerka 50g (gluten), margaryna śniadaniowa 15g (mleko), konserwa rybna (ryba, gorczyca), sałata lodowa, zupa mleczna z płatkami owsianymi 400 ml (mleko, gluten), herbata 200ml, woda niegazowana 0,5lKotlet schabowy: schab 100g, mąka pszenna 10g (gluten), jajko 1/5 szt, bułka tarta 20g (gluten), olej 20g, ziemniaki 350g, surówka z marchewki (marchew 200g, jabłko 30g, olej), sałata masłowa, kompot z jabłek 200mlChleb graham 100g (gluten), margaryna śniadaniowa 15g (mleko), twaróg 80g (mleko), papryka 50g, szczypiorek, herbata 200ml.
Posiłek dodatkowy:
Sałatka z kaszą jęczmienną: kasza jęczmienna 20g (gluten), brokuł 30g, fasolka szparagowa 30g, marchew 30g, olej, przyprawy
Wartość energetyczna [kcal] 2055,3
Wartość odżywcza:
Białko [g] 88,4
Tłuszcz [g] 71,2
Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 17,9 Węglowodany ogółem [g] 279,6
w tym cukry [g] 55,7
Błonnik pokarmowy [g] 26,8
Sól [g] 5,6
Wykaz alergenów zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011 r.:1. zboża zawierające gluten, 2. skorupiaki, 3. jaja, 4. ryby, 5. orzeszki ziemne, 6. ziarno sojowe, 7. mleko, 8. orzechy z drzew orzechowych, 9. seler, 10. gorczyca, 11. ziarno sezamowe, 12. dwutlenek siarki oraz siarczyny, 13. łubiny, 14. mięczaki

Jadłospis 01.12.2025 r. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

ŚniadanieII ŚniadanieObiad
Chleb graham 100g (gluten), margaryna śniadaniowa 15g (mleko), żurek z jajkiem i kiełbasą 400ml: wywar kostny, jajko 1szt., kiełbasa toruńska 50g (soja), słonina, mąka pszenna 20g (gluten), śmietana (mleko), przyprawy (seler), herbata 200ml,Chleb graham 50g (gluten), margaryna śniadaniowa 5g (mleko), szynka gotowana 30g (soja, mleko), pomidor 30gZupa ziemniaczana: ziemniaki 250g, marchew 30g, pietruszka 20g, seler 20g, śmietana (mleko), wywar kostny, przyprawy (seler),gulasz z indyka: udziec z indyka 100g, marchew 30g, pietruszka 20g, seler 20g, olej, śmietana 5g (mleko), mąka pszenna 15g (gluten), przyprawy (seler), ryż 80g, brokuł na parze ( brokuł, bułka tarta (gluten), masło (mleko)), kompot z owoców mieszanych 200ml.
PodwieczorekKolacjaPosiłek wieczorny
Chleb graham 50g (gluten), margaryna śniadaniowa 5g (mleko), twaróg 40g (mleko), sałata lodowaChleb graham 100g (gluten), margaryna śniadaniowa 15g (mleko), szynka wiejska 60g, sałata lodowa, pomidor 50g, kawa zbożowa ( kawa zbożowa (gluten), mleko )) 200ml.Jabłko 1szt.
Wartość energetyczna [kcal] 2422,4
Wartość odżywcza:
Białko [g] 110,9
Tłuszcz [g] 80,1
Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 25,3 Węglowodany ogółem [g] 334,09
w tym cukry [g] 39,1
Błonnik pokarmowy [g] 38,5
Sól [g] 6,7
Wykaz alergenów zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011 r.:1. zboża zawierające gluten, 2. skorupiaki, 3. jaja, 4. ryby, 5. orzeszki ziemne, 6. ziarno sojowe, 7. mleko, 8. orzechy z drzew orzechowych, 9. seler, 10. gorczyca, 11. ziarno sezamowe, 12. dwutlenek siarki oraz siarczyny, 13. łubiny, 14. mięczaki

Jadłospis 01.12.2025 r. Dieta podstawowa

ŚniadanieObiadKolacja
Chleb graham 100g (gluten), margaryna śniadaniowa 15g (mleko), żurek z jajkiem i kiełbasą: kości, jajko 1szt, kiełbasa toruńska 50g (soja), słonina 10g, mąka pszenna 20g (gluten), śmietana 10g (mleko), czosnek, przyprawy (seler), jabłko, herbata 200ml,Pyzy z mięsem: ziemniaki 350g, biodrówka 70g, mąka pszenna 40g (gluten), mąka ziemniaczana 50g, jajka 1/5 szt, cebula 30g, słonina 10g, olej 10g, sos pieczeniowy (dwutlenek siarki ,gorczyca,gluten, soja), surówka z kapusty kiszonej: kapusta kiszona 150g, marchew 30g, cebula 30g, jabłko 30g, olej 5g, przyprawy (seler), kompot z mieszanki owocowej 200ml.Pieczywo pszenne 100g (gluten), margaryna śniadaniowa 15g (mleko), szynka wiejska 60g, pomidor 50g, sałata zielona, kawa zbożowa z mlekiem (mleko, gluten) 200ml.
Posiłek dodatkowy:
Jabłko 1szt.
Wartość energetyczna [kcal] 2272,3
Wartość odżywcza:
Białko [g] 81,8
Tłuszcz [g] 81,6
Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 23,05 Węglowodany ogółem [g] 315,9
w tym cukry [g] 56,5
Błonnik pokarmowy [g] 25,8
Sól [g] 6,6
Wykaz alergenów zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011 r.:1. zboża zawierające gluten, 2. skorupiaki, 3. jaja, 4. ryby, 5. orzeszki ziemne, 6. ziarno sojowe, 7. mleko, 8. orzechy z drzew orzechowych, 9. seler, 10. gorczyca, 11. ziarno sezamowe, 12. dwutlenek siarki oraz siarczyny, 13. łubiny, 14. mięczaki

Jadłospis tygodniowy 01-06.12.2025


div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #ffffff;background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 100px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}